Strategia opetussuunnitelmissa
Tälle sivulle kootaan alueittaisia ja koulutusorganisaatiokohtaisia toimintamalleja. Valitse valikosta alue tai koulutusaste, jonka materiaaleja haluat tarkastella.
-
Circula kiertotal... Circula kiertotalous- ja yrittäjyyspeli
Kiertotalous luo uusia, innostavia mahdollisuuksia kestävään tulevaisuuteen. Uudenlaista ajattelua tarvitaan sekä yrityksiltä että asiakkailta. Ajattelu uudistuu ja oppiminen mahdollistuu oman kokemisen, yhdessä tekemisen ja vuorovaikutuksen kautta. Circula on yhdessä tekemistä, ideointia ja oppimista. Peli on suunnattu ammatilliselle toiselle asteelle ja lukioille, ja aineistoa voi soveltaa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille.
Circula-pelin lähtökohtia ovat pelaajien omat voimavarat – taidot ja persoonallisuus – sekä ylijäämäresurssit, jotka voivat olla materiaaleja, tavaraa tai tiloja. Pelissä muodostetaan yritystiimit, joiden tavoitteena on kehittää omien voimavarojensa ja saatavilla olevien resurssien pohjalta kannattavaa liiketoimintaa. Yrityksen tulisi käyttää luonnonvaroja kekseliäästi ja kestävästi ja samalla auttaa ratkaisemaan sosiaalisia ja/tai ympäristöongelmia. Jokainen tiimi kehittää omaa yritystään, mutta pelin yllätykset ohjaavat tiimit tekemään myös yhteistyötä muiden yritysten kanssa.
Ota peli käyttöön
Peli on tällä hetkellä saatavilla suomeksi ja opettajat voivat ottaa sen käyttöön helposti tulostamalla materiaalit verkosta osoitteessa www.kadenjalki.fi/circula/materiaali.
Seuraa Circulaa myös Facebookissa ja saa uusimmat päivitykset.
Mistä kiertotaloudessa on kyse?
Kiertotalous ei ole erillinen talouden osa-alue, vaan sitä voi löytyä aivan perinteisistä yrityksistä. Kiertotalous sisältää vanhoja, tuttuja ja järkeviä toimintamalleja, kuten energian ja materiaalien säästöä, korjaamista ja kierrätystä. Toisaalta kiertotalous merkitsee uusia ajattelu- ja toimintamalleja, kuten jakamisalustoja, palvelullistamista ja modulaarista eli itsenäisistä yksiköistä koostuvaa tuotesuunnittelua. Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio mahdollistavat kiertotaloutta monin tavoin. Vastuullinen, resurssiviisas ja luonnonvaroja säästävä toiminta on yritykselle kilpailuetu ja lähitulevaisuudessa jopa elinehto.
Kiertotalous voi tarjota lähivuosina ja -vuosikymmeninä runsaasti uusia työpaikkoja. Onkin tärkeää, että yrittäjät ja yritystoimintaa harkitsevat ymmärtävät kiertotalouden mahdollisuudet. Toisaalta kuluttajat luovat kysynnän kiertotalouden palveluille ja tuotteille
Tekijät
Circula on tuotettu Suomen itsenäisyyden rahasto Sitran rahoituksella ja julkaistu maksuttomasti opetuskäyttöön. Circula-pelin on kehittänyt Suomen ympäristöopisto SYKLI yhteistyössä Nuori Yrittäjyys ry:n, Savon koulutuskuntayhtymä Sakkyn ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kanssa.
-
Zaldo Zaldo
Zaldo on osoitteessa zaldo.fi toimiva, nuorille suunnattu, kaikille avoin ja innostava oppimisympäristö oman talouden hallinnasta. Interaktiivinen sisältö muodostaa kattavan ja innostavan kokonaisuuden oman talouden hallinnan oppimiseen.
Zaldo-palvelu totuttaa koululaiset taloudelliseen ajatteluun. Tiiviit tietopaketit ja helposti samaistuttavat, käytännölliset esimerkit tuovat talouden päälinjat ja keskeisimmät käsitteet käden ulottuville leppoisassa hengessä.
Zaldo on läpi sivuston seikkaileva finanssimörkö, joka seikkailee erilaisissa tehtävissä ja haastaa nuoria pohtimaan oman talouden hallinnan merkitystä elämässään. Oppilaiden käydessä materiaalia läpi oppii Zaldo-mörkö luottamaan heidän taloustaitoihinsa.
Palvelussa on kaksi osiota, 4.–6.-luokille suunnattu Mini-Zaldo sekä 7.–9.-luokkien Zaldo.
Palvelun toteutuksesta ovat vastanneet Finanssiala ry sekä Nuori Yrittäjyys ry yhdessä muiden kumppaneiden kanssa. Zaldo on maksuton palvelu nuorille, opettajille ja oppilaitoksille.
Zaldo-lopputesti
Molempien Zaldojen loppuun on luotu vuosiluokkakohtainen lopputesti, jonka oppilaat voivat suorittaa ja samalla osallistua luokkana kilpailuun . Opettajana voit rekisteröityä mukaan ja luoda helposti luokkakohtaisen koodin, jonka avulla oppilaat pääsevät tekemään testin. Voit hallinnoida sekä tarkistaa lopputestejäsi sekä tarkistaa oppilaiden ja luokan vastauksia.
Kilpailu
Zaldo-kilpailuun osallistutaan luokittain. Luokkakoon on oltava vähintään kymmenen henkilöä. Sekä ylä-, että alakoulun parhaat luokat julkistetaan Zaldon verkkosivuilla.
-
Kesäyrittäjä-kamp... Kesäyrittäjä-kampanja
Kesäyrittäjä on 16-24-vuotiaille oululaisille ja Oulun lähikuntien nuorille suunnattu yrittäjyysohjelma, jossa osallistuja työllistää ohjatusti itse itsensä kesän ajaksi.
Hakea voit mukaan nettisivulitamme löytyvällä lomakkeella, haku avataan helmikuun alussa. Hakiessasi mukaan tarvitset oman liikeidean, sekä motivaation toteuttaa sitä. Hakemuksesi jätettyä järjestämme kanssasi lyhyen haastattelun, joissa lähinnä varmistamme motivaation.
Kesäyrittäjä alkaa huhti- toukokuussa yrittäjyyskoulutuksella, jonka jälkeen omaa liikeideaa aletaan työstämään käytännössä. Ohjelmassa mukana olevalla nuorella on viikottaisten tapaamisten lisäksi 24/7 mahdollisuus saada tukea ongelmiinsa projektinvetäjiltä, sekä laajalta verkostolta yrittäjiä. Hakiessasi mukaan tarvitset vain oman liikeidean, hyvän motivaation ja valmiuden heittäytyä!
Nuorten on mahdollista saada toimintansa tueksi Oulun kaupungin myöntämä kesäyrittäjätuki, joka vastaa arvoltaan kesätyöseteliä.
Tehtävänämme on auttaa aktiivisia Oulun alueen nuoria työllistämään itsensä kesän ajaksi yrittäjyyden muodossa ja toimia helposti lähestyttävänä tukiverkostona nuorille jotka tahtovat kesän ajan kokeilla siipiään yrittäjänä. Tarjoamme nuorille työkalut, sparrauksen ja vahvan verkoston, sekä tarvittavan avun heidän liiketoimintansa tueksi koko kesän ajaksi.
Kampanja toteutetaan yhteistyössä Oulu Entrepreneurship Societyn, Oulun kaupungin ja Iin Micropoliksen kanssa.
-
24h -leiri 24h -leiri
Nuori Yrittäjyys ry:n 24h -leiri on vuorokauden kestävä kokonaisuus, jonka aikana nuoret perustavat oman ideansa pohjalta kuvitteellisen yrityksen. 24h -leiri on suunnattu ammatilliselle toiselle asteelle ja lukiolaisille.
Yrittäjyyden taitoja ja innovatiivista yhdessäoloa vuorokauden teholeirillä!
Leiri on vuorokauden kestävä kokonaisuus, jonka aikana osallistujat perustavat oman ideansa pohjalta kuvitteellisen yrityksen. Leirin aikana osallistujat oppivat learning by doing -periaatteen avulla yrittäjyyttä oman idean toimiessa opetuksen tarinana.
Mitä leirillä tapahtuu?
Leiri rakentuu rastitehtävistä, yhteisluennoista ja tietoiskuista. Leirillä luodaan liikeidea, jota kehitetään eteenpäin yhdessä asioista oppien ja ideoita työstäen sekä kehitetään esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä.
Leiri toimii parhaimmillaan, kun se toteutetaan nuorilta nuorille -periaatteella. Vastuuopettaja toimii ohjaajana ja nuoret toimivat leirin vetäjinä. Tämä mahdollistaa myös leirin jatkuvuuden, kun edellisen kerran osallistujat voivat seuraavalla kerralla toimia vetäjinä.
Tavoitteet
Leirin tavoitteena on tarjota leiriläiselle esikosketus yrittäjyyteen. Leiri on kokonaisuus, joka tukee leiriläisten vuorovaikutus-, neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitojen harjoittelua. Lisäksi leiri kannustaa toimimaan yhteistyössä tuutoreiden ja työelämän edustajien kanssa.
Leiri perustuu toiminnallisiin, ongelmanratkaisupohjaisiin sekä oppijalähtöisiin menetelmiin.
Leiri auttaa leiriläisiä ymmärtämään, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä.
Valmiit sähköiset materiaalit
24h -leirille on valmis sähköinen materiaali, joka on opettajan käytössä maksutta. Leirin rastit on jaettu liiketoiminta-, tiimitoiminta- ja teknologiarasteihin, jotka sähköisesti saatavilla ohjelman sivuilla rekisteröitymisen jälkeen. Valmiiden rastien lisäksi voitte itse keksiä uusia tehtäviä osallistujille.
24h -leiri haasteella?
24h -leiri on mahdollista tehdä myös siten, että osallistujat ratkaisevat haasteen. Tällöin kehitettävät liikeideat pyrkivät ratkaisemaan kyseisen haasteen. Haasteen voi saada paikallisilta yrittäjiltä, kaupungilta tai kunnalta tai oppilaitokselta. Yksi mahdollisuus ulkopuoliseen haasteeseen on toteuttaa leiri ns. Microsoft Challengena, jolloin haaste tulee Microsoftilta. Leiriläisille annetaan videohaaste, johon he pureutuvat leirin aikana.
-
Minicamp -yrittäj... Minicamp -yrittäjyysleiri
Nuori Yrittäjyys ry:n Minicamp on kuuden tunnin pikamatka yrittäjyyteen, jonka aikana nuoret perustavat oman ideansa pohjalta kuvitteellisen yrityksen. Minicamp on suunnattu toisen asteen opiskelijoille. Ohjelma soveltuu esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -ohjelman aloitukseksi. Minicamp soveltuu myös opettajien koulutukseen yrittäjyydestä.
Minicamp on kuuden tunnin kokonaisuus, jonka aikana osallistujat ideoivat ja suunnittelevat yrityksen. Leirin aikana osallistujat oppivat learning by doing -periaatteen avulla yrittäjyyttä oman idean toimiessa työkaluna.
Minicamp on suunnattu ammatilliselle toiselle asteelle ja lukiolaisille. Leiri toimii erinomaisena aloituksena Vuosi yrittäjänä -ohjelmalle, jossa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen.
Yhden leiripäivän aikana opiskelijat oppivat luovaa ongelmanratkaisua yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa toisten opiskelijoiden ja työelämän vapaaehtoisten kanssa.
Tiimin yhteisen liikeidean kiteyttäminen esitykseksi leiripäivän päätteeksi kehittää viestintäosaamista. Tiedonhankintataidot ja teknologinen osaaminen kehittyvät aidossa tilanteessa haetaessa omalle yritysidealle markkinoita, asiakkaita ja tutkitaan kilpailutilannetta.
Mitä leirillä tapahtuu?
Leiri rakentuu rastitehtävistä, yhteisluennoista ja tietoiskuista. Leirillä luodaan liikeidea, jota kehitetään eteenpäin yhdessä asioista oppien ja ideoita työstäen sekä kehitetään esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä.
Leiri toimii parhaimmillaan, kun se toteutetaan nuorilta nuorille -periaatteella. Vastuuopettaja toimii ohjaajana ja nuoret toimivat leirin vetäjinä. Tämä mahdollistaa myös leirin jatkuvuuden, kun edellisen kerran osallistujat voivat seuraavalla kerralla toimia vetäjinä.
Tavoitteet
Leirin tavoitteena on tarjota leiriläiselle esikosketus yrittäjyyteen. Leiri on kokonaisuus, joka tukee leiriläisten vuorovaikutus-, neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitojen harjoittelua. Lisäksi leiri kannustaa toimimaan yhteistyössä tuutoreiden ja työelämän edustajien kanssa.
Leiri perustuu toiminnallisiin, ongelmanratkaisupohjaisiin sekä oppijalähtöisiin menetelmiin. Leiri auttaa leiriläisiä ymmärtämään, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä.
Valmiit sähköiset materiaalit
Minicampille on valmis sähköinen materiaali, joka on opettajan käytössä maksutta.
-
Meidän yhteiskunt... Meidän yhteiskuntamme -ohjelma
Nuori Yrittäjyys ry:n Meidän yhteiskuntamme -ohjelmassa tutustutaan lähemmin ympärillä toimivan yhteiskunnan arkeen. Ohjelma kannustaa lapsia tutustumaan niin oman lähiympäristön toimintaan, eri ammatteihin, päätöksentekoon kuin talouden kiertokulkuun. Ohjelman aikana lapsia rohkaistaan toimimaan yhteistyössä muiden oppilaiden sekä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
Ohjelma on oppimiskokonaisuus vuosiluokille 4-6. Ohjelma soveltuu mainiosti mm. yhteiskuntaopin, matematiikan sekä kuvaamataidon oppitunneille. Ohjelman kuuden teeman kesto on 1-2 oppituntia/teema.
Ohjelman teemojen tueksi löytyy verkkoharjoituksia, joiden toteuttaminen ei vaadi oppilailta kirjautumista. Lisäksi hienon päätöksen ohjelmalla antaa lopputesti, joka kannustaa oppilaita reflektoimaan oppimaansa.
-
Pikkuyrittäjät-oh... Pikkuyrittäjät-ohjelma
Pikkuyrittäjät-ohjelma on alakouluille suunnattu 18 tunnin maksuton opinto-ohjelma, jossa lapset tutustuvat yrittäjyyteen ja perustavat 2-4 hengen ryhmissä oman Pikkuyrityksensä.
Ohjelma on 18 tunnin maksuton kokonaisuus, joka koostuu 9 teemasta. Kunkin teeman käsittely kestää 1-2 oppituntia. Ohjelma huipentuu myyntitapahtumaan ja tilinpäätösjuhlaan.
Pikkuyrittäjät -ohjelman avulla lapset tutustuvat tekemällä oppien työelämätaitoihin, taloudenhallintaan ja yrittäjämäiseen asenteeseen. Ohjelman perustana on omiin vahvuuksiin tutustuminen, omien ideoiden kehitteleminen ja tuotteistaminen. Ohjelman aikana lapsia rohkaistaan toiminaan yhteistyössä muiden oppilaiden ja koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
Opettajalle:
- valmis oppimateriaalipaketti yrittäjyys- ja työelämätaitojen toteuttamiseen
- tukea ja koulutusta ohjelman toteuttamiseen
- uusia yhteistyöverkostoja koulun ja työelämän välille
Mitä saat kun tilaat Pikkuyrittäjät-ohjelman?
- Opettajan oppaan
- Pikkuyrittäjän käsikirjat oppilaille
- Todistukset oppilaille osallistumisesta
- Pikkuyrittäjät-mobiilipelin
- Verkkomateriaalit
-
8-luokkalaisten v... 8-luokkalaisten vuorovaikutus- ja kielitaitojen kehittäminen yrittäjyysprojektin avulla
Mitä tehdään?
Ohjeistetaan oppilaita itsenäiseen ja luovaan tiimityöskentelyyn vuorovaikutus- ja kielitaitojen pohjalta yrittäjäkasvatuksen näkökulmasta.
Miten?
Voidaan toteuttaa usean luokan yhteisenä suurena projektina, tai luokan sisäisenä pienryhmätyönä. Jaetaan oppilaat ryhmiin, joissa suunnitellaan kohdekielellä pidettävä nuorisotapahtuma (pelitapahtuma, elokuvanäytös, taidenäyttely, bändi-ilta, kahvilaprojekti, tiedekilpailu, teatteri jne.)
Kuka?
Opetukseen osallistuu vieraan kielen/kielten opettajien lisäksi muiden aineiden opettajia sen mukaan, millaisia projekteja oppilaat keksivät. Esimerkiksi musiikkitapahtuman suunnitteleva ryhmä voi haastatella koulun musiikinopettajaa esimerkiksi soitinten vuokrasta, tai tiedekilpailun suunnittelijat voivat pyytää apua matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden
opettajilta. Mahdollisuudet yhteisopettajuudelle luodaan oppilaslähtöisesti.
Miksi?
Eri kielten sanaston ja kommunikointikykyjen kehittämisen lisäksi näin suuri projekti opettaa oppilaille luovuutta, ongelmanratkaisukykyjä, vuorovaikutustaitoja, tiimityöskentelytaitoja, sekä organisointikykyjä.
-
Lukion yrittäjyys... Lukion yrittäjyysaktiviteetti, englanti
Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
-
Pukeutumiseen lii... Pukeutumiseen liittyvän tuotteen suunnittelu
Oppilaiden tavoitteena on ideoida, suunnitella ja toteuttaa jokin tuote, joka saa vanhan asun tai vaatekappaleen näyttämään uudelta. Tuotteen ympärille luodaan myös markkinointisuunnitelma, jossa pohditaan muun muassa seuraavaa:
- Kenelle tuote on suunnattu?
- Miten markkinoit tuotettasi?
- Missä myyt tuotetta?
- Miten saada 50 kappaleen myyntierä tuottamaan voittoa?
-
Kirpputori - esim... Kirpputori - esimerkki peruskouluun
Oppilaat järjestävät kirpputorin, jossa myyvät omia vanhoja tavaroitaan, vaatteitaan, valmistettuja tuotteitaan tai leivonnaisiaan. Tämä esimerkki on suunnattu 5-luokkalaisille, mutta tapahtuman voi toteuttaa myös muilla luokka-asteilla.
Kirpputori-projektissa toteutuu hyvin kestävän kehityksen mukainen arvomaailma ja toiminta. Samalla opitaan yhteistyötaitoja, yrittäjämäistä aloitteellista toimintaa ja perusasioita yritystoiminnan kannattavuudesta, myynnistä ja markkinoinnista. Matematiikassa hintojen laskemisen kertaaminen ja harjoittelu kannattaa ajoittaa tapahtuman valmistelujen yhteyteen. Projektin yhteydssä tutustutaan myös mainoksiin ja mainosteksteihin sekä kehitetään kuvallista ilmaisua.
-
Menikö pipariksi?... Menikö pipariksi? Materiaalin testausta peruskoulussa
Peruskoulun 5-6 luokkalaiset vierailevat paikallisessa teknologia-alan testausyrityksessä, jonka jälkeen he suunnittelevat ryhmissä piparin vapaan pudotuksen testausmenetelmän ja suorittavat testauksen. Testaus vastaa kysymykseen: Miltä korkeudelta pudotessaan pipari hajoaa? Oppilaat laativat tuloksista testausraportin, vertailevat tuloksia toisten ryhmien tuloksiin ja pohtivat tuloksiin vaikuttavia tekijöitä.
Oppilaat pääsevät tutustumaan paikalliseen työelämään ja siellä suoritettaviin tehtäviin. Suorittaessaan projektin tehtäviä oppilaiden oma-aloitteisuus, luovuus ja ongelman ratkaisutaidot kehittyvät. Ryhmätyöskentelyssä harjaantuu yhteistyötaidot ja toisten huomioon ottaminen. Projektissa opitaan samalla myös ympäristöopin fyysikan alueen oppisisältöjä konkreettisen toiminnan yhteydessä. Oppilaat oivaltavat myös opittavien asioiden yhteyden ja merkityksen työelämään. Tieto- ja viestintätekniikan taidot kehittyvät luonnollisena osana projektin kulkua.
-
Oma talous -ohjel... Oma talous -ohjelma
Nuori Yrittäjyys ry:n Oma talous -ohjelma kannustaa nuoria pohtimaan omia mielenkiinnonkohteita, työelämän perusvalmiuksia sekä omaa talouden hallintaa. Ohjelman aikana nuoria rohkaistaan toimimaan yhteistyössä myös koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
Ohjelma soveltuu mainiosti muun muassa yhteiskuntaopin, äidinkielen sekä matematiikan oppitunneille. Ohjelmaa voidaan käyttää myös soveltaen toisella asteella.
Ohjelman tukee nuorten itsetuntemuksen vahvistumista ja antaa valmiuksia työnhakuun sekä taloudenhallintaan. Ohjelma on kokonaisuus, joka tukee oppimisen iloa ja opittujen taitojen yhdistämistä arjen tilanteisiin. Lisäksi ohjelma kannustaa nuoria työskentelemään yhteistyössä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
Ohjelma perustuu toiminnallisiin, ongelmanratkaisupohjaisiin oppilaslähtöisiin ja vertaisoppimisen menetelmiin. Ohjelma on kahdeksan teeman kokonaisuus. Teemat voi toteuttaa moniammatillisissa tiimeissä yhdistäen eri oppiaineita. Teemoja on mahdollista toteuttaa yhdistäen niitä eri oppiaineisiin.
Ohjelman teemojen tueksi löytyy verkkoharjoituksia, joiden toteuttaminen ei vaadi oppilailta kirjautumista. Esimerkiksi talousaiheisen oppimisympäristön Zaldon sisällöt ovat integroitu teemoihin. Lisäksi hienon päätöksen ohjelmalla antaa lopputesti, joka kannustaa oppilaita reflektoimaan oppimaansa.
-
12h -leiri 12h -leiri
Nuori Yrittäjyys ry:n 12h -leiri kannustaa nuoria tutustumaan omiin sekä ryhmän vahvuuksiin, ideoimaan annetun leirihaasteen pohjalta tuotteen tai palvelun ja esittelemään sen muille. Leiri toimii nuorilta nuorille -periaatteella, sillä leirin tuutoreina toimivat toisen asteen opiskelijat.
12h-leiri on 12 tunnin mittainen leiri kuvitteellisen yrityksen perustamiseen. Leiri rakentuu avaus- ja päätöstapahtuman välissä järjestettävistä rastitehtävistä, jotka haastavat aktiivisuuteen ja vievät ideointia eteenpäin.
Leiri soveltuu mainiosti osaksi laajempaa oppimiskokonaisuutta, jonka aikana yhdistetään useita eri oppiaineita.
Leirien toteuttamisen tueksi löytyy valmis materiaalipaketti, joka sisältää muun muassa tiedostuspohjat, leiripassit- ja rastit sekä todistuspohjat.
Leirin kesto on 12 tuntia, ja leirijärjestelyihin on hyvä varata 4-5 tapaamiskertaa.
-
Oma juttu -ohjelm... Oma juttu -ohjelma
Nuori Yrittäjyys ry:n Oma juttu -ohjelma on löytöretki omien vahvuuksien ja yrittäjämäisten taitojen tunnistamiseen.
Ohjelma kannustaa nuoria luovuuteen, kouluviihtyvyyden lisäämiseen sekä oman tulevaisuuden suunnitteluun. Ohjelman aikana nuoria rohkaistaan ratkaisemaan ongelmanratkaisutehtäviä ja haasteita yhdessä toimien.
Ohjelma soveltuu mainiosti muun muassa yhteiskuntaopin, oppilaanohjauksen sekä kuvaamataidon oppitunneille. Ohjelmaa voidaan käyttää myös soveltaen toisella asteella.
Ohjelman teemojen tueksi löytyy verkkoharjoituksia, joiden toteuttaminen ei vaadi oppilailta kirjautumista. Lisäksi hienon päätöksen ohjelmalla antaa sähköinen loppuarviointi, joka kokoaa opitut asiat visuaaliseksi kokonaisuudeksi.
Ohjelman viiden teeman kesto on 1-2 oppituntia/teema.
Ohjelma tukee nuoria omatoimisuuteen kasvamista, kriittistä ajattelua ja oman polun rakentamista. Ohjelma on kokonaisuus, joka tukee oppimisen iloa ja tarjoaa oppijoille mahdollisuuden osoittaa osaamisensa monipuolisesti. Lisäksi ohjelma kannustaa nuoria työskentelemään haasteiden parissa, joihin valmiita vastauksia ei ole.
-
Tuo lelusi ja esi... Tuo lelusi ja esittele se muille -tehtävä
Lapsi tuo oman valitsemansa lelun mukanaan päiväkotiin/perhepäivähoitoon. Lapset voivat esitellä omia lelujaan muulle ryhmälle ja kertoa miksi valitsivat juuri tämän lelun. Tavoitteena on lapsen vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojen tukeminen.
-
Innostartti -tapa... Innostartti -tapahtuma
Kaikki 1. vuoden opiskelijat osallistuvat yhden päivän kestävään ideointiin lokakuussa. Toimeksiantajia on 3-4 joka vuosi ja yrityksen toimeksiantoon kehitetään ratkaisu päivän aikana. Innostartti -tapahtuma on sisällytetty kaikkiin 1. vuoden peruskursseihin. Päivän tekemiset ovat 1 opintopisteen arvoisia ja ne on sisällytetty esim. Markkinoinnin perusteet -kurssiin. OAMK:ssa tämä on ollut toimintamalli jo 5 vuoden ajan.
Tarvittavat resurssit:
Yhden päivän kestävä opintokokonaisuus. Toimeksiantaja tuo haasteen opiskelijoille ja opiskelijat kehittävät ratkaisun toimeksiantajalle päivän aikana.
-
Terwa-akatemian o... Terwa-akatemian opinnot
Kiinnostaako yrittäjäksi ryhtyminen? Terwa-akatemia on moderni tapa suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Oulussa. Perusopintojen jälkeen opiskelijoista muodostetaan tiimit, jotka perustavat tiimiyrityksen 2,5 vuodeksi. Hankittua teoriatietoa sovelletaan käytäntöön tekemällä projekteja, joissa tiimiyritysten on mahdollisuus ansaita rahaa. Yrittäjyyden matkalla kohdataan haasteita ja onnistumisia. Opinnoissa korostuu luovuus ja innovatiivisuus, liiketoimintaosaaminen, yhdessä yrittäminen ja itsensä johtamisen taidot. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa yrittäjäkokemusta tai omaa liikeideaa.
-
Yksilöllinen opo... Yksilöllinen opo abeille
Menetelmän ideana on toteuttaa yksilöllistä oppimista hyödyntäen abien pakollinen opo. Toimintamalli tukee vastuunottoa, omien tavoitteiden asettamista, oppimisen arviointia, omien taitojen ja omien tarpeiden tunnistamista. Työskentely tapahtuu sekä itsenäisesti, että ryhmässä.
Resurssina opo 1 / abien pakollinen osuus. Tämän toteuttamiseen tarvitaan opon suunnitteluaika ja materiaalien valmistaminen sekä mielellään sähköinen oppimisympäristö.
-
Työelämäluotsit... Työelämäluotsit
Menetelmässä yrittäjät ja työelämän edustajat kertovat nuorille työelämästä ja yrittäjyydestä. Toimintamuotoina ovat mahdollisuus vierailla yrityksessä, toimia asiantuntijana harjoitusyrityksissä, auttavat työnhaussa ja toimivat missä tahansa mielekkäässä roolissa koulu-yritys yhteistyössä. Työelämäluotsit vierailevat mielellään koululla kertomassa omaa yrittäjätarinaansa.
Menetelmää voidaan hyödyntää oppilaiden projekteissa, harjoitusyrityksissä, live-lainastossa, yrittäjyyskursseilla, nuorten työpajoissa.
Resurssiksi vaaditaan yhteyshenkilö, joka järjestää työelämän edustajia toiveiden mukaan.
-
4H-yritys 4H-yritys
Oma 4H-yritys antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa, ja nuori etenee siinä aina omaan tahtiin. Oma 4H-yritys on hyvä tapa selvittää, miltä yrittäminen käytännössä tuntuu. 4H-yritys voi olla vaikka kesätyöyritys, jota valmistellaan osana opintoja tai jota sellaiset oppilaat, jotka ovat kiinnostuneita yrittämisestä hyödyntävät omissa projektiopinnoissa, tutkielmissa, esiintymisharjoituksissa tai muissa eri kouluaineisiin tehtävissä.
-
Oululaiset eheytt... Oululaiset eheyttävät OPS polut
Oululaiset OPS-polut ovat nimeltään hyvinvoinnin polku, kestävän kehityksen polku, kulttuuripolku, maailmankansalaisen polku, tiedonhallinnan polku ja yrittäjyyskasvatuksen polku. Polut ohjaavat toimintaan, joka on elämyksellistä, osallistavaa, paikallisuutta ja erilaista yhteistyötä hyödyntävää sekä eri oppiaineita yhdistävää.
-
Yrittävä luokka -... Yrittävä luokka - oppilaat töissä
Menetelmässä 5.-6. luokan oppilaat hakeutuvat töihin paikallisiin yrityksiin. Näin opitaan työnhakua, käydään työhaastattelussa ja tehdään töitä yrityksissä. Oppilaat käyvät jaksolla neljä kertaa vuodessa ja tutustuvat siten yrityksiin ja työelämään. Työssäkäynnistä laaditaan raportteja ja toimintaa esitellään tunneilla. Näiden pohjalta yhdessä pohditaan työelämää: mitä siitä voidaan oppia ja millaisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa on.
Resurssina ovat kummiyrittäjät ja pikku hiljaa kasvava verkosto.
-
Yrityskylä Alakou... Yrityskylä Alakoulu
Yrityskylä Alakoulu on yhteiskunnan, talouden ja työelämän oppimiskokonaisuus. Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit sekä elämyksellinen koulupäivä pienoisyhteiskunnassamme.
Oppimistavoitteet
- Yhteiskunta: Oppilas hahmottaa yhteiskunnan keskeiset toimijat ja ymmärtää oman roolinsa sekä vastuunsa ja velvollisuutensa yhteiskunnassa.
- Talous: Oppilas ymmärtää talouden peruskäsitteitä ja hahmottaa rahan kiertokulkua. Oppilas toimii vastuullisena kuluttajana ja harjoittelee suunnittelemaan omaa rahankäyttöään.
- Työelämä: Oppilas oppii, miten työtä haetaan ja mitä taitoja työelämässä tarvitaan. Oppilas tunnistaa omia vahvuuksiaan ja ymmärtää yhteistyön ja vastuun kantamisen merkityksen.
- Yrittäjyys: Oppilaita tuetaan heittäytymään uusiin tilanteisiin ja kannustamaan menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Oppilaita rohkaistaan vastuunottamiseen, oma-aloitteisuuteen ja itseohjautuvuuteen. Oppilas näkee yrittäjyyden yhtenä vaihtoehtona työelämässä.
Yrityskylä sisältää opettajakoulutuksen, valmiit oppimateriaalit 10 oppitunnille ja päivän Yrityskylässä.
Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylä sijaitsee Oulussa. Voit tutustua yhteystietoihin täällä.
-
6 h -leiri 6 h -leiri
Nuori Yrittäjyys ry:n 6h -leiri on kuuden tunnin seikkailu luovuuteen ja yritteliäisyyteen. Leiri kannustaa lapsia tutustumaan omiin sekä ryhmän vahvuuksiin, ideoimaan miniyritykselle tuote ja esittelemään sen muille. Leirin aikana ala- ja yläkoululaisten välistä vuorovaikutusta tuetaan nuorilta nuorille -ajatuksella. Leiri 5.-6.-luokkalaisille yläkoululaisten leiriohjaajien vetämänä.
Leiri soveltuu mainiosti osaksi laajempaa oppimiskokonaisuutta, jonka aikana yhdistetään useita eri oppiaineita. Leirin kesto on kuusi tuntia ja leirijärjestelyihin on hyvä varata 4-5 tapaamiskertaa. Leirien toteuttamisen tueksi löytyy valmis materiaalipaketti, joka sisältää muun muassa tiedostuspohjat, leiripassit- ja rastit sekä todistuspohjat. Ohjelman leirirastit löytyvät nyt myös kätevästi PowerPoint-tiedostoista.
-
Ammatit tutuiksi... Ammatit tutuiksi -video
Menetelmän tavoitteena on tutustua erilaisiin ammatteihin, lisätä työn tekemisen arvostusta ja osoittaa, että kaikki työt ovat tärkeitä. Hyödynnetään vanhempia, yrityksiä ja yritysluotseja ammateista kertomiseen. Mitä taitoja tarvitaan eri ammateissa, miten alle opiskellana, millainen kertojan oma polku on ollut, millaista on päivittäinen työn tekeminen, mikä on mukavinta entä haastavinta?
Jaetaan ryhmän kesken tutustuttavat ammatit. Ammateista koostaan yhteisen mallin mukainen kansio, verkkosivu tai videohaastatteluarkisto. Koonnin avulla muut oppilaat voivat tutustua ja sitä voidaan täydentää toisessa ryhmässä, seuraavana vuonna, muissa aineissa.
-
Roolit ryhmässä Roolit ryhmässä
Menetelmässä oppilaat istuvat tunneilla 4 henkilön ryhmissä. Ryhmät arvotaan kuukausittain. Oppilaille määritellään roolit / vastuualueet ryhmissä luokan tarpeen mukaan. Esimerkiksi:
- töitä töitä -tyyppi
- läksyn tarkastaja
- dB -mittari
- voisiko tämän oppia näin -ideoija
Roolit kiertävät viikoittain. Jokainen ehtii olla jokaisessa roolissa ennen ryhmien jakoa. Tällöin voidaan myös määrittää uudet roolit.
Menetelmän avulla rakennetaan halutunlaista toimintakulttuuria ja opitaan päivittäistä työn tekemistä.
-
Maitopurkista mon... Maitopurkista moneksi -tehtävä
Tavoite
Varhaiskasvatuksessa menetelmän käyttötarkoitus on kädentaitojen, kielen ja kulttuurin sekä matematiikan opettelu.
Resurssit
- Maitopurkkeja
- Askartelutarvikkeita
Tehtävän juoksutus
- Ryhmä jakaantuu pienryhmiin.
- Ryhmä saa tyhjän maitopurkin, paperia ja kyniä.
- Tehtävänä on miettiä, mitä muuta tyhjä purkki voi olla tai mitä siitä voi tehdä.
- Tehdään ideointia ja suunnittelua esim. piirtämällä.
- Toteutetaan suunnitelmat yhdessä.
- Lopuksi esitellään muille ryhmille tuote-esittely.
-
Minä + sinä = me... Minä + sinä = me -ohjelma
Nuori Yrittäjyys ry:n Minä + sinä = me -ohjelma rohkaisee lapsia yksilöllisesti toteuttamaan itseään vahvuuksiensa mukaan. Ohjelman aikana lapsia kannustetaan myös tunnistamaan kavereidensa taitoja ja ymmärtämään yhteistyön merkitys sekä kunnioittamaan jokaisen erilaisia taitoja.
Ohjelma voidaan toteuttaa joko lukuvuoden mittaisena projektina tai 2-4 viikon mittaisena oppimiskokonaisuutena. Ohjelman kolmen teeman kesto 1-2 oppituntia/teema. Teemojen tueksi löytyy eri tasoisia verkkoharjoituksia, joiden toteuttaminen ei vaadi oppilailta kirjautumista. Lisäksi hienon päätöksen ohjelmalla antaa lopputesti, joka kannustaa oppilaita reflektoimaan oppimaansa.